ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

1. Dinosauria Park

Το Πάρκο Dinosauria ξεκίνησε ως ιδέα το 2013 και φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές εκθεσιακό κέντρο στις Γούρνες, φιλοξενούσε 30 διαφορετικά είδη δεινοσαύρων από όλες τις περιόδους της Μεσοζωϊκής εποχής και άλλα προϊστορικά ζώα.

Στις εγκαταστάσεις του πάρκου φιλοξενούνται πάνω από 50 διαφορετικά είδη δεινοσαύρων, αγάλματα αλλά και ρομποτικά εκθέματα, σε μια διαδρομή που ταξιδεύει τον επισκέπτη από το παρόν στην προϊστορία και τον επιβλητικό κόσμο των δεινοσαύρων. Κατά τη διάρκεια της βόλτας του μέσα στο πάρκο ο επισκέπτης θα περάσει από το μουσείο των απολιθωμάτων, τη μηχανή του χρόνου, το νοσοκομείο δεινοσαύρων και τους ειδικούς χώρους ανασκαφών. Επιπλέον ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες επαυξημένης πραγματικότητας στο ειδικά διαμορφωμένο 5D Cinema αλλά και στους προσομοιωτές με τις VR μάσκες. Ακόμα στο χώρο υπάρχει μεγάλος, εξωτερικός πιστοποιημένος (TUV) παιδότοπος για περισσότερη ώρα ξεγνοιασιάς αλλά και ένα καλά οργανωμένο σνακ / μπαρ – εστιατόριο. Τέλος οι μικροί επισκέπτες του πάρκου μπορούν να αγοράσουν κάθε λογής εκπαιδευτικού παιχνιδιού που θα βρουν στο μαγαζάκι πριν την έξοδο. Για όσους δεν προλάβουν υπάρχει και το e-shop !!! Ο κάθε επισκέπτης λοιπόν έχει τη δυνατότητα να περάσει μια διαδραστική και διασκεδαστική ημέρα για αυτόν αλλά και όλη την οικογένεια του !!!

Πηγή : https://en.wikipedia.org/wiki/Dinosauria_Park

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

2. Ενυδρείο (Cretan Aquarium)

Η δημιουργία ενός μεγάλου και σύγχρονου θαλάσσιου ενυδρείου στην Κρήτη ήταν μια πρόκληση και ένα όραμα της τοπικής ερευνητικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας της Κρήτης. Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών του Ενυδρείου Κρήτης, κάθε χρόνο, δικαιώνει τις επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο από το πρώην Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης όσο και από τον σημερινό ενιαίο φορέα θαλάσσιας έρευνας της χώρας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)

Tο CRETΑquarium εξειδικεύεται στην παρουσίαση των ειδών και των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, μιας θάλασσας με μοναδική βιοποικιλότητα που γέννησε πανάρχαιους πολιτισμούς και που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρων θαλασσινού νερού, φιλοξενεί 2000 άτομα από 200 διαφορετικά είδη της μεσογειακής θάλασσας, αναπαριστώντας με την κατάλληλη σκηνογραφία τους κρητικούς και μεσογειακούς θαλάσσιους βυθούς. Επιπλέον, το Ενυδρείο Κρήτης σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες, περιθάλπει τραυματισμένα ζώα και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα θαλάσσια είδη.

Πηγή: https://cretaquarium.gr/en/identity/history

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Κρητικός λαβύρινθος

Η αρχαιότερη γνωστή μορφή λαβυρίνθου είναι το σχέδιο του «Κρητικού» λαβύρινθου. Οι επτά δακτύλιοι των μονοπατιών εύκολα δημιουργούνται σχεδιάζοντας ένα σταυρό και τέσσερις τελείες και στη συνέχεια ενώνοντας τα μέχρι να σχηματίσουν οκτώ ομόκεντρους κύκλους, αφήνοντας ενδιάμεσα εφτά κενούς δακτυλίους. Είναι ένα συναρπαστικό σχήμα το οποίο αφήνει εδώ και 5000 χρόνια τα ίχνη του στην ιστορία του πολιτισμού.

Ο πρώτος και πιο διάσημος μύθος του λαβυρίνθου είναι ο ελληνικός μύθος του Θησέα και του Μινώταυρου. Ο Μινώταυρος γεννήθηκε μισός άνδρας και μισός ταύρος και φυλακίσθηκε σε ένα λαβύρινθο σχεδιασμένο από τον Δαίδαλο για τον βασιλιά Μίνωα της Κρήτης. Η Αθήνα είχε χάσει έναν πόλεμο στην Κρήτη και ως μορφή φόρου αναγκάστηκε να στέλνει επτά νεαρούς άνδρες και επτά κορίτσια για να θυσιάσουν τον Μινώταυρο. Ο Θησέας, γιος του βασιλιά της Αθήνας, προσφέρθηκε εθελοντικά ως μέλος της ομάδας με σκοπό να σκοτώσει τον Μινώταυρο και να απελευθερώσει την Αθήνα από την κυριαρχία της Κρήτης. Η κόρη του βασιλιά Μίνωα Αριάδνη του έδωσε ένα κουβάρι νήματος ώστε ξετυλίγοντας το μέσα στο λαβύρινθο να βρει το δρόμο του και να επιστρέψει. Ο Θησέας μπήκε στον λαβύρινθο, σκότωσε τον Μινώταυρο και δραπέτευσε από την Κρήτη παίρνοντας την Αριάδνη μαζί του.

Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ελληνικούς μύθους. Έχει διατηρηθεί ζωντανός κατά τη διάρκεια των αιώνων από λαβύρινθους σε όλο τον κόσμο σαν σχέδια σε αγγεία ή χαραγμένος σε τείχους σπηλαίων. Δεκαέξι χιλιάδες χρόνια αργότερα ο λαβύρινθος παρέμεινε το κέντρο της κουλτούρας της Κρήτης και εμφανίζεται στα κρητικά νομίσματα μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ. και αργότερα σε μωσαϊκά κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε, η εκκλησία υιοθέτησε το σχέδιο του λαβυρίνθου ως μορφή συμβολισμού και τελετουργίας. Κατά την διάρκεια της Αναγέννησης και στην Βικτοριανή εποχή εξελίχθησαν σε θαμνώδη λαβύρινθους. Μέχρι και το 1917 όπου η Τράπεζα της Κρήτης είχε εκδώσει χάρτινο νόμισμα με το σύμβολο του λαβυρίνθου!

Πηγή: https://www.labyrinthpark.gr/en/cretan-labyrinth

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

4. Acqua Plus - Υδάτινο Πάρκο

Το ACQUA PLUS είναι το πιο δημοφιλές υδάτινο πάρκο στην Κρήτη και εδώ και είκοσι χρόνια προσφέρει διασκέδαση και εξαιρετικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 100.000 ικανοποιημένους πελάτες κάθε χρόνο, βρίσκεται 5 χλμ. Από τη Χερσόνησο και μόλις 30 χλμ. Από την πόλη του Ηρακλείου. Είναι δίπλα στο Crete Golf Club. Το υδάτινο πάρκο χωρίζεται σε δύο τμήματα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το ένα τμήμα είναι για ενήλικες και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό από απότομες τσουλήθρες για υψηλή αδρεναλίνη και το άλλο τμήμα είναι για παιδιά.

Είναι γνωστό ως το πρώτο υδάτινο πάρκο στην περιοχή των Βαλκανίων. Με ένα πανέμορφο κήπο που κυριαρχεί στο υδάτινο πάρκο. Κρητικά και εξωτικά λουλούδια και δέντρα μ συναντιούνται για να δημιουργήσουν έναν Κήπο της Εδέμ. Οι τσουλήθρες κρύβονται κάτω από τις ιτιές και τα παιχνίδια περνούν ανάμεσα στους φοίνικες, τις βουκαμβίλιες και τις μαργαρίτες. Πάνω απ 'όλα είναι καθαρό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για ένα πάρκο νερού. Το πλεονέκτημα αυτού του πάρκου είναι ότι βρίσκεται σε ένα λόφο, και μπορείτε να δείτε διάφορες όμορφες γωνιές του χωρίς να κουραστείτε. Με κορυφαίο τεχνικό εξοπλισμό, αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου και καθαρισμού του νερού. Το Acqua Plus είναι περήφανο για τη φήμη του την καθαριότητα, την φιλοξενία και το πιο σημαντικό, ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

Το πάρκο νερού προσφέρει 50 διαφορετικές τσουλήθρες και παιχνίδια. Το προσωπικό είναι πολύ φιλικό και εξυπηρετικό. Το Πάρκο έχει λάβει το Πιστοποιητικό Αριστείας από τον δημοφιλή δικτυακό τόπο Trip Advisor. Η Acqua Plus ήταν η πρώτη που εισήγαγε στην πράξη την τεχνολογία χωρίς μετρητά με βραχιόλι, ένα εξατομικευμένο σύστημα που είναι πιο εξελιγμένο από οποιοδήποτε άλλο πάρκο νερού στον κόσμο.

Κάτι άλλο που δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί είναι οι ουρές αναμονής. Το Acqua Plus είναι το μοναδικό πάρκο στο νησί της Κρήτης που έχει το δικό του σύστημα για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες μας μπορούν να απολαύσουν τις τσουλήθρες και τα παιχνίδια μας όσο πιο πολλές φορές είναι δυνατόν. Η ασφάλεια έρχεται πρώτη, ένας μεγάλος αριθμός από ειδικευμένους ναυαγοσώστες και παρουσία από γιατρό είναι έτοιμη να βοηθήσει και να προστατεύσει τους πελάτες μας σε κάθε στιγμή της ημέρας. Στην τιμή εισόδου συμπεριλαμβάνονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες.

Πηγή : https://www.acquaplus.gr/history/