ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

1. Κνωσσός - Ηράκλειο

Το κέντρο του μινωικού πολιτισμού και η πρωτεύουσα της Μινωικής Κρήτης βρίσκεται 5χλμ νότια από το Ηράκλειο.

Η Κνωσός άκμασε για περίπου δύο χιλιάδες χρόνια. Είχε μεγάλα συγκροτήματα παλατιών, εκτεταμένες εγκαταστάσεις εργαστηρίων και πολυτελής θολωτούς τάφους. Ως βασικό κέντρο εμπορίου και οικονομίας, η Κνωσός διατηρούσε δεσμούς με την πλειοψηφία των πόλεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συσσώρευση του πλούτου και η προαγωγή του αστικού τρόπου ζωής ήταν το επισφράγισμα αυτής της ακμής του Μινωικού πολιτισμού, που ξεκίνησε γύρω στο 2000 π.Χ. και χαρακτηρίστηκε από μεγαλοπρεπή μνημειώδη κτίρια και μια σύνθετη κοινωνική δομή.

Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος τόπος ενδιαφέροντος στην Κνωσό, μια σημαντική πόλη στην αρχαιότητα, η οποία κατοικήθηκε συνεχώς από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι τον 5ο αι .ΠΧ Το παλάτι χτίστηκε στον λόφο Κεφάλα και είχε εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα και το εσωτερικό της Κρήτης. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Το Ανάκτορο της Κνωσού συνδέεται με συναρπαστικούς θρύλους, όπως ο μύθος του Λαβύρινθου, με τον Μινώταυρο και η ιστορία του Δαίδαλου και του Ικαρου.

Πηγή: https://www.heraklion.gr/en/visitor/knossos/knossos.html

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

2. Νήσος Χρυσή - Ιεράπετρα

Το νησί Χρυσή (ή Γαϊδουρονήσι) βρίσκεται περίπου 9 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας. Λόγω της απίστευτης φυσικής ομορφιάς και του σημαντικού οικοσυστήματος, έχει συμπεριληφθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία NATURA 2000. Έχει έκταση 4.743 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο υψόμετρο 27 μέτρα. Είναι ένα νησάκι γνωστό για τα εξωτικά νερά του σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, τις χρυσαφένιες παραλίες -από όπου πήρε το όνομά του- και το προστατευόμενο δάσος με τους κέδρους που είναι πάνω από 200 χρονών. Η Χρυσή είναι ένας επίγειος παράδεισος, το νοτιότερο φυσικό πάρκο της Ευρώπης και ένα σμαράγδι στη Μεσόγειο.

Με απαλή μουσική να παίζει στο παρασκήνιο, ταξιδέψουμε στα σμαραγδένια νερά του Λιβυκού πελάγους, συνοδευόμενοι από γλάρους και δελφίνια. Το ταξίδι από το λιμάνι της Ιεράπετρας στην εξωτική Χρυσή διαρκεί περίπου μία ώρα. Πάνω στο πλοίο σε όλη την διάρκεια της κρουαζιέρας, προσφέροντας ελαφριά γεύματα, με σαλάτες, κρασί, αναψυκτικά, καφέ, παγωτά κλπ. Θα αγκυροβολήσουμε στη νότια πλευρά του νησιού που είναι και το μόνο λιμάνι του. Η κοντινή παραλία είναι ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση κάτω από τις ομπρέλες. Στο σημείο αποβίβασης υπάρχει ένα μονοπάτι που περνά μέσα από το δάσος των κέδρων και καταλήγει σε μια εξωτική παραλία με χιλιάδες κοχύλια, με το όνομα Μπελεγκρίνα ή Χρυσή Άμμος.

Το δάσος του κέδρου εκτείνεται στο κέντρο της Χρυσής, καλύπτει έκταση 350.000 τετραγωνικών μέτρων, που είναι περίπου το 1 / 4ο του νησιού, με μέσο όρο 14 δέντρα ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα και μέση ηλικία δέντρων 200-300 χρόνια. Αυτά τα δέντρα είναι μια σπάνια ποικιλία από κέδρους του Λιβάνου, ύψους 1 μέτρου και με διάμετρο έως 1 μέτρο. Οι κέδροι έχουν ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται σε ακτίνα τουλάχιστον διπλάσια από το ύψος τους. Εκτός από τις μεγάλες ρίζες τους, αναπτύσσουν επίσης ένα δίκτυο λεπτότερων ριζών που σχηματίζουν ένα πυκνό πλέγμα που συγκρατεί την άμμο. Το μονοπάτι μέσα από το δάσος και τους αμμόλοφους είναι απλά μαγικό.

Τα χρώματα των βράχων, τα οποία είναι κυρίως γκρι-πράσινα, κοκκινωπά και μαύρα, είναι εντυπωσιακά, ενώ σχεδόν ολόκληρο το νησί καλύπτεται από χρυσή άμμο. Οι κύριοι βράχοι της Χρυσής δημιουργήθηκαν μέσω της στερεοποίησης της λάβας που χύθηκε από ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο πριν από εκατομμύρια χρόνια. Τα 49 είδη απολιθωμάτων (κοράλλια, κοχύλια, αρθρόποδα, αχινοί) που βρέθηκαν στο νησί προέρχονται από τη θάλασσα. Έχουν αποτυπωθεί στα ηφαιστειακά πετρώματα 350.000-70.000 χρόνια πριν, όταν η Χρυσή ήταν ακόμα κάτω από τη θάλασσα. Οι βόρειες ακτές (Μπελεγκρίνα, Χατζηβόλακας, Καταπρόσωπο) γεμίζουν με κοχύλια. Ειδικά στην ανατολική πλευρά της βόρειας παραλίας, το μέγεθος των κελυφών είναι τόσο μεγάλο που η θέα είναι φανταστική.

Πηγή: https://daytrip4u.com/tour/ierapetra-to-chrissi-island-a-unique-cruise-in-crete/144830

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

3. Σπιναλόγκα - Ελούντα

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί κοντά στην Ελούντα στην ανατολική Κρήτη. Η Σπιναλόγκα είναι επίσης γνωστή ως νησί των λεπρών, καθώς εκεί ήταν που οι λεπροί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονταν σε καραντίνα μέχρι το 1957.

Σήμερα, χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τη Σπιναλόγκα κάθε καλοκαίρι με πλοίο από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα, για μια περιήγηση στα ερειπωμένα κτίρια της, τα οποία η Αρχαιολογική Υπηρεσία προσπαθεί να συντηρήσει.

Η στρατηγική θέση του βραχώδους νησιού για τον έλεγχο και την άμυνα του λιμανιού της Ελούντας δεν θα μπορούσε παρά να σηματοδοτήσει τη Σπιναλόγκα με μια ταραχώδη ιστορία σκληρών μαχών και πολλών ανθρώπινων δεινών.

Για να φτάσετε στη Σπιναλόγκα πρέπει να πάρετε το πλοίο από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα ή την Πλάκα. Τα πλοία αναχωρούν από τον Άγιο Νικόλαο το πρωί. Εκτός από το ταξίδι στη Σπιναλόγκα, προσφέρουν επίσης μεσημεριανό γεύμα και την ευκαιρία για κολύμπι στις παραλίες πίσω από τη χερσόνησο της Κολοκύθας, πριν επιστρέψουν στον Άγιο Νικόλαο το απόγευμα. Από το λιμάνι της Ελούντας υπάρχει καραβάκι στη Σπιναλόγκα κάθε 30 λεπτά όλο το καλοκαίρι. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να φτάσετε στο νησί, ενώ το θαλάσσιο ταξίδι περιλαμβάνει μερικές φορές ένα ταξίδι γύρω από τη χερσόνησο Κολοκύθα. Υπάρχουν επίσης βάρκες από το χωριό της Πλάκας ακριβώς βόρεια της Ελούντας. Το ταξίδι από εδώ είναι πιο σύντομο, παίρνοντας περίπου 7 λεπτά, καθώς η Πλάκα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Σπιναλόγκα.

Πηγή: https://herakliontransfers.com/en/tours-in-spinalonga.php

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

5. Φοινικόδασος Βάι - Σητεία

Το Βάι, ή πιο συγκεκριμένα το φοινικόδασος του Βάι, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κρήτης και ένα από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά μέρη της Μεσογείου. Το Vai προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Έρχονται όχι μόνο για το υπέροχο φοινικόδασος, αλλά και για την μεγάλη αμμώδη παραλία που απλώνεται μπροστά του.

Το Βάι βρίσκεται 24χλμ. Ανατολικά της Σητείας και περίπου 6χλμ. Από το Παλαίκαστρο. Ο δρόμος από τη Σητεία είναι γενικά καλός και δεν θα έχετε πρόβλημα να τον ακολουθήσετε. Η Σητεία απέχει περίπου 2 ώρες με το αυτοκίνητο από το Ηράκλειο και το Βάι είναι 30 λεπτά ακόμα. Από τη Σητεία, πάρτε το δρόμο προς τη Μονή Τοπλού (Μονή Τοπλού) και συνεχίστε ακόμα 8 χλμ. μετά το μοναστήρι προς το φοινικόδασος. Αν έρχεστε από το Ρέθυμνο, θα πάρει 4 ώρες για να φτάσετε στο Βάι, ενώ απέχει 4,5-5 ώρες με το αυτοκίνητο από τα Χανιά. Λίγο μετά το Βάι είναι η αρχαία Ίτανος ή Εριμούπολη, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολλά ευρήματα της Μινωικής και Ελληνιστικής περιόδου. Αξίζει να σταματήσετε εδώ αν δεν βιάζεστε.

Η παραλία Βάι έχει ωραία χρυσή άμμο και βότσαλα στο βόρειο άκρο της. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο πάρκινγκ πίσω από το δάσος. Η παραλία απέχει 200 ​​μέτρα από τον χώρο στάθμευσης και είναι περιφραγμένη, όπως και το δάσος, σε μια προσπάθεια προστασίας της περιοχής. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες από άχυρο και ξύλινα πεζοδρόμια για εύκολη πρόσβαση. Κοστίζει 6 ευρώ για να νοικιάσετε μια ομπρέλα και ξαπλώστρα, αλλά οι φοίνικες προσφέρουν δωρεάν σκιά σε οποιονδήποτε. Φυσικά, ένα τόσο δημοφιλές μέρος όπως το Vai έχει χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Αν έρθετε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ετοιμαστείτε για συνωστισμό. Εάν, επισκεφθείτε το Vai στην αρχή ή στο τέλος της τουριστικής περιόδου, θα απολαύσετε το τοπίο και τη θάλασσα πολύ περισσότερο. Στο πλάι της παραλίας, υπάρχει ένα εστιατόριο και μια καφετέρια με καρέκλες και τραπέζια σε ένα όμορφο, επίπεδο χώρο ανάμεσα στους φοίνικες. Η καφετέρια είναι η μόνη που βρίσκεται κοντά στην παραλία και οι τιμές της είναι φυσιολογικές για την Κρήτη, Υπάρχουν επίσης τουαλέτες στην παραλία και υπαίθρια ντους για μετά το μπάνιο σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε θαλάσσια σπορ στο Vai, όπως μπανάνα, τζετ σκι και άλλα. Εάν επιθυμείτε μια βόλτα, ανεβείτε στο παρατηρητήριο στην άκρη της παραλίας το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα ολόκληρης της περιοχής. Μπορείτε από εκεί να δείτε τη μικρή γειτονική παραλία. Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια βόλτα στο φοινικόδασος, θα δείτε - εάν είστε τυχεροί - μια μικρή λίμνη που σχηματίζεται από τη βροχή ανάμεσα στα δέντρα. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνότερο στις αρχές του καλοκαιριού ή το Σεπτέμβριο

Πηγή: http://www.explorecrete.com/crete-east/EN-Vai.html

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

6.Σπήλαιο Ψυχρού (Δικταίο Άντρο) - Λασίθι

Το σπήλαιο Δικταίο Άντρο (ή Dikteon Andron ή Dictaean Cave) είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο διάσημα από τα 3.000 σπήλαια στην Κρήτη και τα 8.500 στην Ελλάδα. Είναι ένα εντυπωσιακό σπήλαιο , πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες, όπου ο Δίας γεννήθηκε σύμφωνα με το μύθο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σπήλαιο του Δικταίου Ανδρου ήταν ήδη διάσημο στην αρχαιότητα, αφιερωμένο στη λατρεία του μεγαλύτερου θεού, όπως δείχνουν οι πολλές προσφορές που βρέθηκαν εκεί. Στις μέρες μας το σπήλαιο του Δικταίου Ανδρου συνεχίζει να δέχεται πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το σπήλαιο Δικταίο Άντρο βρίσκεται στην οροσειρά Δίκτη στην ανατολική Κρήτη, στο Οροπέδιο του Λασιθίου. Το οροπέδιο του Λασιθίου κατοικήθηκε ήδη από τη Νεολιθική περίοδο (6000 π.Χ.) και είναι ένα από τα λίγα μέρη της Μεσογείου όπου οι οικισμοί προέκυψαν σε τόσο μεγάλο υψόμετρο (κατά μέσο όρο 840 μ. Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας). Ένας σημαντικός παράγοντας ήταν ότι το Οροπέδιο του Λασιθίου έχει ιδιαίτερα εύφορο έδαφος και μεγάλες ποσότητες νερού από το χιόνι που πέφτει στις γύρω κορυφές των Βουνών. Για να επισκεφθείτε το Σπήλαιο , πρέπει να οδηγείτε μέχρι το Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Νεάπολη, τα Μάλια, τη Σταλίδα και τη Χερσόνησο. Θα χρειαστείτε 45 λεπτά έως μία ώρα για να φτάσετε στο Οροπέδιο του Λασιθίου και στο χωριό Ψυχρό.

Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1025 μ. στις βόρειες πλαγιές του Όρους Δίκτη, που κυριαρχεί στο οροπέδιο του Λασιθίου και σε ολόκληρη την ανατολική Κρήτη. Το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στο χωριό Ψυχρό. Από το Ψυχρό, ακολουθήστε το πλακόστρωτο μονοπάτι με τις βελανιδιές δεξιά και αριστερά. Εάν το επιθυμείτε, στην αρχή του μονοπατιού θα βρείτε γαϊδουράκια που θα σας μεταφέρουν στο σπήλαιο. Στο τέλος του μικρού μονοπατιού, λίγο πριν την είσοδο του σπηλαίου, αξίζει να σταματήσετε να πάρετε μια ανάσα, να απολαύσετε την πανοραμική θέα ολόκληρου του οροπεδίου και να γεμίσετε στους πνεύμονες σας με τον αναζωογονητικό αέρα του βουνού, αρωματισμένο με θυμάρι, φασκόμηλο και άλλα τοπικά αρωματικά βότανα. Είναι ένα θαυμάσιο συναίσθημα, που θα σας πείσει ότι δεν ήταν τυχαίο το ότι το σπήλαιο αυτό επιλέχθηκε ως τόπος γέννησης του Δία, πατέρα των θεών του Ολύμπου.

Πηγή: http://www.explorecrete.com/archaeology/dikteon-andron-cave.html

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

6. Μάταλα - Νότια Κρήτη

Τα Μάταλα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στη νότια Κρήτη, κοντά στη Φαιστό, το δεύτερο μεγαλύτερο μινωικό ανάκτορο στην Κρήτη. Τα Μάταλα έγιναν διάσημοι τη δεκαετία του 60, όταν οι χίπις ήρθαν εδώ από όλο τον κόσμο για να ζήσουν στις περίφημες σπηλιές των Ματάλων, δίπλα στην παραλία.

Τα Μάταλα είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους κοντά σε όμορφες παραλίες, μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και πολλά χωριά που διατηρούν την παραδοσιακή τους ταυτοτητα. Τα Μάταλα έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του παραδοσιακού τους χρώματος, αλλά σε κοντινή απόσταση υπάρχουν παραδοσιακά χωριά όπως το Σίβας και το Καμηλάρι, ενώ πολλά άλλα περιμένουν να τα ανακαλύψετε σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων. Τα Μάταλα δεν είναι ενα μέρος για άγρια νυχτερινή ζωή και διασκέδαση, αλλά υπάρχουν πολλά μπαρ όπου μπορείτε να πιείτε ένα ποτό και να ακούσετε μουσική δίπλα στη θάλασσα. Για όσους ενδιαφέρονται για την Κρητική ιστορία, η Φαιστός (Μινωικό ανάκτορο), η Αγία Τριάδα (Μινωική Βίλα) και η αρχαία πόλη Γόρτυς είναι πολύ κοντά στα Μάταλα. Τα Μάταλα έχουν υπέροχη παραλία, ενώ κοντά βρίσκονται οι παραλίες Κόκκινη Αμμος και Κομμός.

Ο δρόμος για τα Μάταλα είναι εξαιρετικά καλός, με καλή άσφαλτο και αξιοπρεπή σηματοδότηση. Είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Κρήτης

Πηγή: http://www.explorecrete.com/crete-east/EN-Matala.html

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

7. Φαράγγι Σαμαριάς - Χανιά

Η Σαμαριά ή το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κρήτης. Κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την Κρήτη θα έχει ακούσει για αυτό το όμορφο φαράγγι. Οι ντόπιοι το αποκαλούν "Φάραγκα" ή "Μεγάλο φαράγγι", για να τονίσουν το θαυμασμό για την ομορφιά του αλλά και για να το διαφοροποιήσουν από τα πολλά άλλα, μικρότερα φαράγγια της Κρήτης. Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, στα Λευκά Όρη. Είναι το μεγαλύτερο φαράγγι στην Ευρώπη, μήκους 18 χιλιομέτρων. Το φαράγγι ξεκινά από το Ξυλόσκαλο (1227 μ. Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) στο Οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Ρουμέλης στη νότια ακτή της Κρήτης.

Ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς είναι εξαιρετικά πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα. Στο φαράγγι θα βρείτε μοναδικά είδη που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο. Λέγεται ότι υπάρχουν 450 είδη φυτών στο φαράγγι και απαγορεύετε αυστηρά ακόμα και το κόψιμο ενός λουλουδιού με σκοπό να προστατευθεί το ευαίσθητο οικοσύστημα της Σαμαριάς, ώστε χιλιάδες επισκέπτες να μπορούν να το απολαμβάνουν κάθε χρόνο. Στη Σαμαριά μπορείτε να θαυμάσετε τα δάση των τεράστιων πεύκων και των κυπαρισσιών, μια εικόνα από το παρελθόν της Κρήτης, όταν τα Κρι-κρι , οι άγριες κατσίκες της Κρήτης ήταν παντού μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς. Τα δάση αυτά ήταν γνωστά για την ξυλεία τους, ιδανική για την κατασκευή ισχυρών πλοίων.

Μέσα στο φαράγγι μπορεί κανείς να συναντήσει τους διάσημους κατοίκους της, τα άγρια κατσίκια της Κρήτης, τα οποία οι ντόπιοι αποκαλούν "αγρίμια" και οι τουρίστες αποκαλούν "kri-kri". Η κρητική άγρια κατσίκα είναι ενδημική στην Κρήτη και πιθανότατα θα δείτε κάποια στο χωριό της Σαμαριάς, καθώς συχνά πλησιάζουν τα σπίτια στην άκρη του χωριού.

Το πέρασμα της Σαμαριάς δεν είναι μια απλή βόλτα για όσους δεν έχουν συνηθίσει το περπάτημα. Ο καθένας μπορεί να περάσει το φαράγγι, εφόσον δεν έχει σοβαρά ιατρικά προβλήματα, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πόνους στα πόδια την επόμενη μέρα. Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια πεζοπορίας είναι απαραίτητο , αντηλιακό και ένα καπέλο. Το πιο κουραστικό τμήμα της διαδρομής είναι τα τελευταία 3 χιλιόμετρα πριν την έξοδο από το Εθνικό Πάρκο. Εδώ υπάρχει συχνά ένας δεύτερος έλεγχος εισιτηρίων για να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν θα μένει στο φαράγγι κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε επειδή είχε κάποιο ατύχημα είτε γιατί το θέλει. Το τοπίο στην έξοδο από το φαράγγι είναι σκληρό και ξηρό χωρίς σκιά. Εάν ξεκινήσατε τη βόλτα σας νωρίς το πρωί, θα φτάσετε στο σημείο αυτό νωρίς το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία της ημέρας είναι πιο υποφερτή. Να είστε υπομονετικοί, διότι μόλις μία ώρα με τα πόδια είναι η Αγία Ρουμέλη με την όμορφη παραλία της.

Πηγή: http://www.explorecrete.com/hiking/samaria.html